24 januari 2006

Op straat Nederlands verplicht?

't Regent in Rotterdam. Lopen twee Friezen met capuchons op straat die elkaar schuine moppen in het Fries vertellen. Komen ze Verdonk tegen. "Geef me een hand!", roept ze. "Hieuw joe jatte thûs!", antwoorden de Friezen, die van hun mem hebben geleerd, dat je moet uitkijken voor vreemde vrouwen in de grote stad, vooral als die iets van je willen.
"Wat nu!", roept Verdonk achterom tegen haar beveiligers, "Burka's aan, geen hand geven, geen Nederlands spreken! Lees deze heren de Rotterdam-Code maar eens voor!"
"Gossiemijne", zeggen de Friezen in het Fries tegen elkaar, "die heb wel vijf pooiers. Dat is er niet een van de Keileweg." "En ze zijn alle vijf gehoorgestoord. Kijk maar naar die oordopjes (ierdapjes)."
De hoofdbeveiliger begint de RotterdamCode voor te lezen. "Wij Rotterdammers behandelen vrouwen gelijk aan mannen..." - "Nou, dat zou je niet zeggen, als je jou ziet. Je vrouw (frou) heb je zo'n harde draai om je oren gegeven, dat je haar erafgevlogen is en je aan een oor doof bent." "...behandelen homoseksuelen gelijk aan heteroseksuelen..." "O, jullie zijn homo's! Ik dacht 't al, met die kale koppen. Nou, dan was't niet je vrouw, maar je Marokkaanse vriendje."
Intussen sluipt van achteruit de stoet een ambtenaar naar voren en fluistert de minister in het oor: "Mevrouw! Ik geloof niet, dat de heren Arabisch spreken." "Dan zijn het berbers!", slist Verdonk. "Ja, maar u weet hoe u indertijd voor de televisie in de fout bent gegaan met dat bijbelcitaat over homo's", probeert de ambtenaar nog. Ongeduldig wuift de minister de ambtenaar weg. "Waar komen jullie vandaan?" "Grouw (Grou) aan 't Pikmeer," giechelen de Friezen.
"Zie je wel dat je Nederlands kan spreken", zegt Verdonk, "en je weet precies waar je thuishoort: Jullie zijn het grauw, dat steeds meer van onze uitkeringen pikt."

Daarna was het nog lange tijd onrustig in de Nederlandse gewesten. De EU overweegt momenteel een Friese aanvraag voor een "Kosovo" -, of desnoods een "Catalonië" - status voor de provincie.

Zestienmiljoenmensen.nl | Verdonk: op straat alleen Nederlands

Deze site wordt beheerd door de Rijks Voorlichtings Dienst (RVD). Ondertitel: "Alle informatie over Waarden en Normen". Subtiel, speelt de Balkenende-staat daar in op de angst voor het vreemde, een angst, die die de bevolking moet aanzetten tot een teruggrijpen op oude waarden en striktere normen. Dat laatste is het doel. Dat was het onder Van Agt al.
Even opportunistisch als Balkenende eind 2001 een achterkamertjes-niet-aanvals-pact met Fortuyn sloot, speelt het CDA nu als geheel in op de stijgende xenofobie met haar disciplineringsvoorstellen. Het is een uiterst gevaarlijk beleid. Is de geest eenmaal uit de fles, dan zal niet het in de grond fatsoenlijke CDA ervan profiteren, maar echte racisten wel.
Intussen zijn de migranten de scapegoats: Op hen, en de Islam, worden alle angsten teruggevoerd. In de Rotterdam-code worden ze toegesproken als kleine kinderen.
Het is nu al zo ver gekomen, dat de voorzitter van de landelijke werkgeversvereniging in het openbaar (ingezonden artikel in de NRC) waarschuwt voor het te ver doorschietende provincialisme. Zelfs mijn vrienden van de BVD (nu AIVD) waarschuwen jaarlijks voor de gevolgen van dit vrije prijsschieten op- en vernederen van- hele bevolkingsgroepen.

Dat het nu toch zo ver gekomen is, dat ik me ga thuisvoelen bij werkgevers, bvd en wiegel c.s.!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails