11 november 2005

Linkse Schuilkerk (1a): De Koe


Foto: Bert Verhoeff (uit 'Trouw', Amsterdam 2005-11-05) - Voorblad van: Dick Pels: Een zwak voor Nederland - Ideeën voor een nieuwe politiek, Anthos, 2005, € 19,95.

Willem Breedveld wijst in zijn bespreking in Trouw van 5 november 2005 op de tragikomische parallel met het PSP-affiche uit 1973, toen met bevrijde blote vrouw en koe in de wei.

Nu is de koe in het water gevallen. Ze wou duidelijk van twee walletjes eten: Wel tolerant zijn maar niet verdragen dat anderen hun plek krijgen. Zonder hulp, kan ze zich niet bevrijden en zal steeds verder wegzakken in de modder. Op de achtergrond zijn de zondebokken van Theo van Gogh aan het geitenneuken.

Niemand is er bij, om de koe bij de horens te vatten. De boer zit in zijn linkse of rechtse schuilkerk. De welzijnswerkers zijn aan het vergaderen. Het dierenbevrijdingsfront slaapt uit na de nachtelijke aktie om ganzen te bevrijden.

Als het kalf verdronken is, dempt Koop-Tjuchem de put. Tegen een prijs, vermeerderd met opzet-kosten. Een waarheid als een koe.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails