16 april 2007

Irak: Wat er echt gebeurt...


De Amerikaanse 101e luchtlandingsdivisie aan het werk in Irak
De Londense Guardian en de BBC publiceren een kort filmpje van Sean Smith, bekroond fotograaf. Hij bracht zes weken door bij de Amerikaanse 101e luchtlandingsdivisie in Irak. Juist, het legeronderdeel, waarvan 4 soldaten veroordeeld zijn wegens het doden van een familie, om hun 15-jarige dochter te kunnen verkrachten (en vervolgens ook vermoorden). De mensen hadden het ongeluk om vlak bij het roadblock te wonen, waar de soldaten zich dagelijks zaten te vervelen.
Als wraak, ongetwijfeld, zijn daarna drie soldaten van de divisie ontvoerd en op hun beurt vermoord. Toen pas, weken na de moord en verkrachting, begonnen angstig geworden medesoldaten (bang om ook slachtoffer te worden van represailles?) aan legerinspecteurs te vertellen wat hun collega's hadden misdaan. Tot dan hadden meerderen een oogje toegeknepen. Enkele van die officieren moeten ook nog voor een krijgsraad verschijnen.

Vijandige relaties tussen Amerikaanse en Iraakse militairen
Intussen geeft Bush hoog op van de vorderingen die worden gemaakt bij het klaarstomen van een Iraaks leger om de repressieve taken van de Amerikanen over te nemen. Nog één inspanning via verlenging van de diensttijd van soldaten in Irak, plus nog enkele tijdelijke extra aanvullingen, en de zaak zou zijn gepiept.

Het tegendeel is waar. Dat blijkt duidelijk uit deze opnamen. De Amerikanen gaan als dollen tekeer. Elke Irakees is verdacht. Niet alleen gewone burgers worden gekoeionneerd, beschoten en vernederd, maar ook de gekozen gemeenteraad, Irakese politie en, zelfs, het nieuwe Iraakse legeronderdeel dat aan de divisie is toegevoegd.

De beelden laten er geen twijfel over bestaan, dat deze mentaliteit overal heerst.
"
Contains some strong language," is dan ook het understatement van The Guardian dat de kijker waarschuwt voor de grove taal die gebezigd wordt.

Om de film te zien, volg deze link.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails