10 februari 2008

Leterme kan Groot-Brussel niet beschermen tegen vliegtuiglawaai, maar wèl bepalen welke taal ze met hun burgemeester dienen te spreken

En we hadden onze post nog niet gepost, of ....
daar komt bevestiging uit onverdachte bron.

"Daar moeien we ons niet mee"

We zeiden:
"Leterme is langs slinkse en boosaardige wegen verantwoordelijk gemaakt voor het dossier van het vliegtuiglawaai rond Zaventem. [...] Oplossing van Leterme? Eén keer raden: Staken! Ik garandeer u, dat u voor 23 maart niets meer van Leterme op dit punt zult vernemen."
Wat is het geval (De Morgen, 9 februari)?

ZAVENTEM l De omwonenden van de luchthaven zijn boos op Brussels Airport omdat die zonder enig overleg heeft beslist om een nieuwe terminal voor lagekostenmaatschappijen te bouwen op Zaventem. Ze vrezen bijkomende geluidsoverlast. 'Deze beslissing is totaal onverantwoord. Het is onbegrijpelijk dat men niet inziet dat de ligging van Zaventem, zo dicht bij Brussel, geen uitbreiding toelaat.' [...]
Boze bewoners van Groot-Brussel aan het woord. Ze hebben gelijk: Het dossier speelt al jaren en gewesten, noch arrondissementen konden iets zinnigs erover beslissen. Daarom bepaalde het Hof van Cassatie onlangs, dat het een federale bevoegdheid is.

Wat doet de federaal minister, verantwoordelijk voor Mobiliteit, Yves Leterme? Dezelfde Leterme, die in januari definitief verantwoordelijk is gesteld voor het ingewikkelde dossier?
  • Is hij minister voor àlle Belgen, dus ook die Franstalig zijn en in Brussel of de rand daarvan wonen?
  • Is hij even bezorgd over de taal die ze met hun overheden spreken, als over hun nachtrust?
  • Is hij even bezorgd over de vraag of hun kinderen wel naar Vlaamse scholen gaan, als over hun gezondheid?
Hij zou het graag aan de onderneming "Brussels Airport" overlaten, waarvan de Belgische Staat voor meer dan 50% eigenaar is. Maar:
Brussels Airport weigert in discussie te gaan met de omwonenden en wijst de vrees voor bijkomende geluidsoverlast van de hand. "De lowcostmaatschappijen vliegen met de modernste toestellen. Die zijn geluidsarm."

(Didier Reynders en Yves Leterme: Samen met de voeten van Brussel spelen?)

De mening van BA is uiteraard die van zijn meerderheidsaandeelhouder, vertegenwoordigd door Financiënminister, Didier Reynders. Die krijgt het nog moeilijk met zijn FDF-partner, die hartkloppingen krijgt bij het Vlaams lawaai, dat, ten koste van "Brussel-Zuid" (Charleroi), waar de goedkope maatschappijen nu zitten, over haar trouwste kiezers gaat losbarsten.

En zo krijgen we ook een klein, o zo onbelangrijk, maar tekenend, kijkje, op hoe de CD&V van Leterme denkt, via het laissez-faire principe van de blauwe liberale vrienden, een basis voor de "grote" staatshervorming klaar te stomen. Namelijk, over de ruggen van, met name de Brusselaars, heen:
Ook minister van Mobiliteit Yves Leterme (CD&V) weigert elk commentaar. "De beslissing om lowcostmaatschappijen aan te
trekken is een zaak van Brussels Airport. Daar moeien wij ons niet mee", zegt zijn woordvoerder.
Precies, wat we voorspelden: In dit dossier geeft federaal minister Leterme "niet thuis". Verschuilt zich achter woordvoerder met dooddoener.

Want verwijzen naar de zelfstandigheid van BA is natruurlijk onzin: Vriend Reynders gaat er over de meerderheid van de aandelen! Zoals we al zeiden: Alle dossiers die federale regeerkracht vereisen, worden, minstens tot 23 maart, in de doofpot gestopt. Met medewerking van Didier Reynders.

Nothing goes, voordat Leterme de provinciale hobbies van de NVA door de strot van de Belgen heeft geduwd.

Brusselaars en Brusselse rand-bewoners: De (toekomstige?) minister-president van België denkt wèl bevoegd te zijn over de taal die u met uw burgemeester spreekt, maar niet over de hoeveelheid vliegtuiglawaai!? - Hij speelt met uw voeten!

Kan het gekker?

Technorati Tags: , , , ,

Powered by ScribeFire.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails